Az amerikai hadsereg csúcstechnológiájú alsóneműt fejleszt

WASHINGTON, D.C. – A katonák nem tudják elérni a csúcsteljesítményt, ha csontig le vannak hűlve. Így téli időben egyes katonák akár hét réteg ruhát is felvehetnek. Ennyi szövet nehezítheti őket. Később a katonák túlöltözöttnek találhatják magukat, felforrósodnak és izzadnak. Ez a verejték viszont jéggé válhat, ha szuper hideg van. De lehet, hogy nem kell majd ezentúl. A kutatók most találtak ki egy módszert, amellyel megkönnyíthetik a téli harcos terhét, és harcolhatnak a fagyott izzadság fenyegetése ellen.

Új, nagy teljesítményű szövetet terveztek meg. Ez lehet az alsónemű alapja a sarkvidéki hideg által kirobbant helyeken telepített csapatoknak. A tudósok itt mutatták be, tavaly augusztusban, az American Chemical Society őszi ülésén.

Paola D’Angelo biomérnök. A biológia elveit használja a problémák megoldására. Elizabeth Hirst vegyész. Mindketten az amerikai hadsereg Natick Soldier kutatási, fejlesztési és mérnöki központjában dolgoznak Massachusettsben. Csapatuk a Kaliforniai Stanford Egyetem egyik csoportjának korábbi munkájából merítette az újítás kezdeti ötletét. Új szövetük javítja a korábbi kutatásokat. Ez egy fontos új fordulatot is hozzáad.

Yi Cui és Po-Chun Hsu a Stanford Egyetem anyagtudósai. Csapatuk már fém nanohuzalokat használt átlátszó elektromos vezetők létrehozására. Az ilyen anyagok hasznosak lehetnek például vékonyabb okostelefonoknál, az autó szélvédőjén megjelenő kijelzőknél stb.

Most a hadsereg csapata csípte ezt az ötletet, hogy ne csak pamut, hanem nagy teljesítményű szövetek esetén is működjön. A sportolók, katonák és mások gyakran fordulnak ilyen szövetekhez, amikor olyan tevékenységeket végeznek, amelyek sok fizikai aktivitást igényelnek, vagy extrém körülményeknek teszik ki őket.

A katonák nem akarják, hogy meleg legyen a fehérneműjük. De az anyag gyors hőt tud biztosítani. A megfelelő vezérléssel a katonák személyre szabhatják ruháik felmelegedését.

Ez az anyag azonban még mindig nem lenne tökéletes megoldás hideg időben történő munkavégzéshez. Még ha a hadsereg jelenlegi téli viseletével is használnák, a katonák izzadhatnak túrázás, mászás vagy egyéb feladatok elvégzése közben. Hirst magyarázza, hogy az alapréteg szintetikus szövete nem alkalmas a nedvesség elvezetésére. Ehelyett az izzadság beszivárog a szövetbe. Ahogy az izzadságban lévő víz lehűl, lefagyhat. Ez „nyilvánvalóan nagyon kényelmetlen” – teszi hozzá.

Amellett, hogy jobb téli alsóneműt fejleszt, a hadsereg csapata reméli, hogy az új szövet melegebb kesztyűt és zoknit eredményezhet. A katonák sok-sok terepi tesztelése után a szövet civil ruhákba is eljuthat. Ezután bárki viselheti síelésre, téli sétákra, snowboardozásra vagy más hideg időjárási szórakozásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.