A tudósok baktériumokat használnak a szúnyogterjedésű betegség ellen

A dengue egy nagyon fájdalmas betegség, amelyet a szúnyogok terjesztenek. Súlyos esetekben a dengue akár halált is okozhat. A jelek szerint a tudósok megtalálták a módját a dengue terjedésének korlátozására, megfertőzve a szúnyogokat egy Wolbachia nevű csírával.

A dengue súlyos betegsége körülbelül 120 országban élő embereket érint. Magas lázat, fejfájást és súlyos fájdalmat okozhat. A dengue-t néha „csonttörés-láznak” hívják, mivel a betegek fájdalmat éreznek ízületeikben.

A dengue-t a szúnyogok – különösen az Aedes aegypti nevű – szúnyogok által elterjedt vírus okozza. Ez azt jelenti, hogy a dengue gyakrabban fordul elő meleg, trópusi területeken, ahol ezeket a szúnyogokat nehéz megfékezni. Évente nagyjából 390 millió ember kapja, és 25.000-en halnak meg tőle.

Most úgy tűnik, hogy a tudósok megtalálták a módját, hogy megvédjék az embereket a dengue-tól a szúnyogok első védelmével. A dengue-lázat vírus okozza. Bár furcsának tűnhet így gondolni rá, a dengue vírust terjesztő szúnyogok is megfertőződtek vele. De úgy tűnik, hogy a vírus nem árt a szúnyogoknak.

A Wolbachia pipientis egyfajta baktérium – egy apró csíra, amelyet általában sok rovar tartalmaz. Egyes rovarokban a Wolbachia megakadályozhatja, hogy néhány vírus másolatot készítsen magáról, hogy nőjjenek a vírusok egy testen belül.

A Wolbachia természetesen nem található meg az Aedes aegypti szúnyogokban. De ha a szúnyogokat megfertőzik a Wolbachia baktériumokkal, a tudósok megakadályozhatják, hogy a szúnyogok elkapják a dengue vírust.

Még jobb, hogy a fertőzött szúnyogok petéiből származó fiatal szúnyogok Wolbachiát is hordozzák, így ők sem kapnak dengue-t.

Egyes tanulmányok szerint a Wolbachia-val kezelt szúnyogok felszabadítása csökkentheti a dengue terjedését az emberekben. A tudósok befejeztek egy kísérletet, amely bebizonyítja, hogy ez a módszer annak megakadályozására szolgál, hogy nagyszámú ember elkapja a dengue lázat.

A Mosquito World Programmal (WMP) dolgozó kutatók 27 hónapos vizsgálatot folytattak az indonéziai Yogyakartában. Egy 10 négyzetkilométeres (26 négyzetkilométeres) területet 24 kisebb területre osztottak fel, amelyeket „klasztereknek” neveztek.

A klaszterek felében a tudósok nem tettek semmit. A másik felében konténereket raktak ki a Wolbachiát hordozó szúnyogokból. Ezt kéthetente, mindössze 4-6 hónapig tették. Tíz hónappal a kísérlet megkezdése után a kezelt területeken a szúnyogok 80% -a hordozta a Wolbachiát.

A kutatók arról számoltak be, hogy a dengue-esetek száma a kezelt területeken 77% -kal csökkent. Talán még ennél is lenyűgözőbb, hogy 86% -kal csökkent azok száma, akiknek kórházi ellátásra volt szükségük a dengue betegség miatt.

Mivel a kísérlet eredményei nagyon jók voltak, a WMP mostanra Wogybachával fertőzött szúnyogtojásokat szabadított fel Yogyakarta és környéke minden részén. A WMP szerint egy éven belül erőfeszítéseikkel 2,5 millió embert fognak megvédeni a dengue ellen.

Hamarosan a csoport reméli, hogy erőfeszítéseit egy olyan programmá alakítja, amely világszerte megismételhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.