Top 3 komissiózás típus

  1. Egyszeri

Az egyszeri komissiózás a legelterjedtebb komissiózási módszer, egyben a legidőigényesebb is. Ezen esetekben a raktáros egyszerre csak egy rendelésen dolgozik. A rendelés teljesítéséhez egyesével megkeresik a raktárban az egyes cikkeket, ami azt jelenti, hogy a raktárosok gyakran ugyanazt az útvonalat járják be a műszak során. Ez a módszer ideális kisebb raktárak számára, amelyek kisebb rendelési mennyiséget kezelnek. Ha probléma a pontosság, ez a módszer jól működik, mivel a raktérisok egyszerre csak egy rendelésen dolgoznak.

  1. Csoportos

Ez a többrendeléses komissiózás néven is ismert módszer lehetővé teszi a raktáros számára, hogy egyszerre több rendelésen dolgozzanak, egyszerre egy SKU-val. Ez a kötegelt módszer azoknak a vállalatoknak a legjobb megoldás, amelyeknek gyakran több rendelésük is van ugyanazon cikkszámmal (cikkekkel), vagy csak néhány cikkel. Lecsökkenti az utazási időt, mivel a raktárosnak általában csak egyszer kell eljutnia egy cikk helyére ciklusonként.

  1. Zónás

A zónás komissiózást gyakran más módszerekkel kombinálják, nevezetesen az átvételi módszerrel. A zónás változat során a raktár zónákra van felosztva, és minden munkatárshoz hozzá van rendelve a saját zónája, ahonnan kiszedheti a tételeket.

A több zónából származó termékeket igénylő rendeléseknél a rendelési tároló átkerül a következő zónába, és ennek a zónának a felelőse folytatja a tételek összeállítását a rendeléshez. Ez a folyamat a megrendelés teljesítéséig folytatódik. Ez a módszer kiválóan alkalmas nagy volumenű raktárakban, amelyek gyakran több területen szenvednek torlódástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.