Pitypangos téli gumikat tesztel a Continental

Az abroncsiparban az utóbbi években egyre több új, gyakran megdöbbentő technológia üti fel a fejét, ennek megfelelően sokszor olyan meglepő alapanyagokat is belekevernek a készítők egy-egy új konstrukcióba, amelyekről korábban nem is álmodtunk volna. Ezen a téren maximálisan az élen jár a Continental, akik most olyan nyári- és téli gumikkal kísérleteznek a Gumibomba.hu értesülései szerint, amelyek a jól ismert, szilika alapú keveréket jól ismert gyomnövényünkkel, a pitypanggal dobnák fel. Noha már tavaly is érkeztek hírek azzal kapcsolatban, hogy a Continental ehhez kapcsolódó szabadalmakat nyújtott be, és a gyártó is nyíltan beszélt ezzel kapcsolatos terveiről, az elmúlt hetekben és hónapokban azonban már elkészültek az első prototípusok is, amelyeknek köszönhetően megindultak az első tesztek is, így nem kizárt, hogy már jövőre megjelenhetnek a piacon az első pitypang alapú téli gumik.

A Continental már tesztel

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a Continental a nyár folyamán kezdte meg az első teszteket azzal a gumiabronccsal, amely az első természetes alapanyagból, avagy a pitypang gyökeréből előállított kaucsukból készült. Az első ilyen prototípusokat a német gyártó a téli abroncsok sajátosságaival vértezte fel, ennek megfelelően december és április között már futottak le tesztek, de a svédországi központban nyáron is folyamatosan kísérleteztek azzal kapcsolatban, hogy mit kellene megváltoztatniuk a mérnököknek az összetétel, a kialakítás vagy a gyártási folyamatok tekintetében a tökéletes végeredményért. Noha a cég már tavaly ősszel bemutatott egy limitált szériás, pitypanggyökérből készített futófelületű abroncsot, ahhoz képest azonban a legfrissebb hírek szerint óriási változásokat hajtottak végre a tökéletesítés érdekében.

A gyártó kiemelte, hogy az egyre sikeresebb teszteknek köszönhetően már magabiztosan kijelenthetik, hogy egy óriási lépést tettek ahhoz, hogy elérhessék hosszú távú céljaikat, ennek megfelelően szeretnék a jövőben fenntarthatóbbá tenni az abroncsgyártást, ami a könnyedén termeszthető pitypang által sokkal olcsóbbá és zöldebbé válhatna, mint a fákból nyert, ezáltal nagyon drága kaucsukhoz képest. A cég szerint az új technológiával alaposan függetleníthetnék magukat a hagyományos nyersanyagoktól, amivel óriási utakat nyithatnának meg maguk előtt a riválisokkal szemben.

A környezettudatosság az egyik legfontosabb cél

A Continental csapata a bejelentést hozó hivatalos sajtóközleményben kifejtette, hogy a pitypang gyökere, mint új anyag alaposan csökkentené a trópusi kaucsukfa-ültetvényekre nehezedő nyomást, hiszen így a világ egyik legnagyobb abroncsgyártójaként a jövőben ők már nem vennék igénybe ezt a környezetpusztító technológiát. Ezzel ellentétben Európában, avagy a gyárakhoz közelebb, a mérsékelt övi földterületeken pitypangültetvényeket létesítenének, amelyekkel nem csak a szállítási költségekből tudnának drasztikus mértékben lefaragni, hanem a környezeti hatásokat is extrém mértékben csökkenthetnék a szállítástól kezdve a gyártási folyamaton át a végtermék újrahasznosíthatóságig és környezetkárosító tulajdonságáig bezárólag.

A jelenlegi tervek szerint a Continental az orosz pitypang gyökeréből nyerné ki a jövőben a gyártáshoz szükséges kaucsukot, amit több kiváló német cég közös munkájával faragtak olyan tulajdonságúvá, mint a valódi kaucsukfából készült összetevő. Ebben olyan intézmények voltak a cég segítségére, mint a német Fraunhofer intézet alkalmazott biológusai, vagy a Julius Kühn Intézet növénytermesztési szakemberei.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.